Kúpili ste tento rok nehnuteľnosť? Nezabudnite, že vás čaká podanie daňového priznania.

Kúpili ste tento rok nehnuteľnosť? Nezabudnite, že vás čaká podanie daňového priznania.

Pridané 27.12.2022

Pokiaľ ste v tomto roku nadobudli nehnuteľnosť, nezabudnite na to, že do 31. januára 2023 budete musieť podať daňové priznanie. Zdaňovacím obdobím pri daniach z nehnuteľnosti je kalendárny rok a platí sa priamo v daný rok. Daň za nehnuteľnosť za rok 2023 teda platíte v roku 2023. Daň za rok 2023 priznáva daňovník podľa toho, či už v predchádzajúcich rokoch podal tlačivo daňového priznania alebo čiastkového priznania dane. 

Daňovník priznáva daň z nehnuteľnosti ako majetkovú daň podaním priznania k dani z nehnuteľnosti. Prípadne pri vzniku ďalšej daňovej povinnosti ako čiastkové priznanie k dani z nehnuteľnosti alebo čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti k dani z nehnuteľnosti. 

Daň z nehnuteľnosti sa platí za pozemky, stavby, byty a nebytové priestory v bytovom dome a správny typ nehnuteľnosti nájdete v katastri nehnuteľností.

V príslušnom tlačive musí daňovník vyplniť údaje potrebné pre výpočet výšky dane z nehnuteľnosti a doručiť správne vyplnené tlačivo na príslušný správcovský úrad teda obed alebo mesto, pod ktorého územný celok nehnuteľnosť patrí. Toto tlačivo je potrebné doručiť do 31. januára 2023. Po vyrúbení výšky dane a nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia je daň splatná do 15 dní. Ak presiahne výšku 33 000 eur, daňovník môže zaplatiť daň v dvoch rovnomerných splátkach. 

Pokiaľ platíte daň z pozemkov, jej výška sa vypočíta ako súčin rozlohy v metroch štvorcových, hodnoty pôdy v eurách a sadzby dane, ktorá je zákonom stanovená vo výške 0,25%, pokiaľ správca dane nestanoví inak. 

Pokiaľ platíte daň zo stavby, výpočet výšky je o čosi zložitejší. Ide o súčet sadzby dane a príplatku za podlažie (krát počet podlaží) a táto hodnota sa násobí rozlohou v metroch štvorcových. Ročná sadzba dane je podľa zákona 0,033 eur za každý začatý meter štvorcový, pokiaľ správca dane nestanoví inak. 

Daň z bytov a nebytových priestorov v bytovom dome sa vypočíta ako súčin rozlohy v metroch štvorcových a sadzba dane. Jej výška je opäť zákonom stanovená na 0,033 eur za každý začatý meter štvorcový zastavanej plochy, ak správca dane nestanoví inak.

Od dane sú oslobodené tie pozemky, stavby, byty a nebytové priestory, ktoré určuje paragraf 17 odstavec 1 zákona o miestnych daniach, pričom podľa odstavcov 2 a 3 môže správca dane rozhodnúť o znížení dane alebo o oslobodení od platenia dane, pokiaľ nehnuteľnosť spĺňa podmienky, ktoré toto umožňujú.